Geçmeyen Kulak Kaşıntısı

Kulak kaşıntısı olmadık bir yerde, bazen sosyal çevrede, bazen dayanılmayacak düzeyde, bazen kaşırken haz veya ağrı duyduğunuz bir durum olabilmektedir. Genellikle orta yaş ve üzerinde daha çok sorun oluşturma eğilimi taşır, tek veya heriki kulakta olabilir. KBB polikliniklerine başvuran hastaların yaklaşık üçte biri bu şikayet için doktora başvururlar. Doktora gitme zorluklarına katlanmaya karar verme sebepleri hafifken hoş olsa da bu illetten kurtulma isteğidir.

Kulak yolu dış bölümü kulak kepçesindeki delikle başlar ve zara kadar olan bölümdür. Bu bölümün dış kısmı kıkırdak dokudan oluşur, kıl ve yağ bezleri yönünden zengindir. İç bölüm kemik üzerindeki ince bir ciltten oluşmaktadır. Kıl ve serümen denilen yağı salgılayan bezler dış ortamdan gelebilecek toz, kir ve mikropla savaşmak için şekillendirilmiş kıvrımlı yapıda bir kanal içerisindedir.

Kulak kaşıntısını kolaylaştırıcı sebeplerin başında kapalı, güneş görmeyen, loş ve nemli kulak kanalı yapısı gelir. Bu mikrop barındırmaya uygun ortam çoğunlukla kulağa su, deterjan veya benzeri sıvıların kaçmasıyla savunma yeteneklerinde kayıplar yaşarlar. Su dahil bu maddelerin içerisindeki allerjen ve korazif kimyasal içerik ciltte tahriş ve maserasyon denilen çamaşırcı eli deformasyonlarına neden olabilir. Süre geçtikçe kronik olaylar mikropların işe karışmasıyla karmaşıklaşır.

Kulak kaşıntısı klasik tedavisi etken olma ihtimali olan olayların önlenmesi, yanısıra hijyen sağlayacak damlaların kullanımı ile olur. Dış kulak yolu enfeksiyonları için antibiyotik kullanımını çoğunlukla doğru bir yaklaşım değildir. Bu bölge mantar üretme konusunda ortamın uygun olmasını da hesaba katarsak, antibiyotik kullanımı mantar üremesini artıracak ve olayı kronikleştirecek önemli bir yanlıştır.

Unutulmaması gereken en önemli konu mantar tedavisi minimum 21 gün düzenli damla kullanılmasıyla olur. Bu nedenle tedavi gün aksatmadan uyulması gereken ciddi bir süreçtir. Dış kulak yolu kaşıntıları özel karışım damlalar yardımıyla topikal olarak tedavi edilebilecek bir durumdur. Geçmeyen durumlarda doğru olmayan yaklaşımların etkisi küçümsenmemelidir.

 

Bu Sayfayı Tek Tuşla Paylaşabilirsiniz
Bu gönderinin yorumları kapatılmış.