İnsan kafası beyinden çıkan 12 kafa çifti sinirle kontrol edilen kompleks bir yapıdır. Koku, görme, çiğneme, yüz mimikleri, işitme, denge, yutma gibi fonksiyonları barındırır. Bu fonksiyonlar için göz, kulak, burun, ağız, boğaz ve yüz kasları ve cildinden oluşan organlar sistemi tam bir uyum içerisinde görev yapar. Yüz yaşlanması bu koordinasyonun bozulmasıyla belirginleştiği için baş ve yüz hastalıkları ile birlikte incelenecektir.
Kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi uzmanı bu sistemler içerisinde bir çoğuna direkt, bir kısmına dolaylı yoldan müdahale ederek tedavi eden ana branşlardan birisidir. Baş ve Yüz Hastalıkları tüm vücut hastalıkları düşünüldüğünde en sık görülen hastalıkları kapsar. Örneğin doğumda nefes borusu yumuşaklığı sonucu nefes alamama (laingomalazi), genizeti, bademcik iltihaplarıyla başlayıp yaşlıda yüz felci, gırtlak-geniz kanserleri, başka bölgelere enfeksiyon odağı yaratan sinüzitler bu branş doktorunun konusudur.
Baş ve yüz hastalıkları aynı zamanda birbirleriyle etkileşim içerisindedir. Bu nedenle ayrı ayrı değerlendirilemeyecek tipte hastalıklar vardır. Örneğin genizeti olan bebek şikayetleri geçmiyorsa en erken yaşta ameliyat edilmelidir (Not: Bilgi genel mahiyettedir. Muayeneyi yapan Doktorunuz tavsiyesi önceliklidir), geç ameliyat edilen veya hiç ameliyat edilmeyen bebekler erişkin çağda kronik sinüzit adayıdır. Buna sebep bebekte çok yumuşak olan kafatası kemikleri burundan dar pasajdan zorlayıcı hava geçmesi nedeniyle şekil değiştirerek büyür. Bu etmoid sinüslerin aşırı büyük olmasına, erişkinde sinüs drenaj ve havalanmasında bozulmaya neden olur. Bir diğer etki üst çene gelişimini bozması bazı ortodontik problemler yaratır. Aynı mantıkla sinüs sistemini bozduğu için burun şeklinde ve gelişiminde anormalliklerin bir kısmı da bu nedenle oluşur.
Yüz yaşlanması da benzeri şekilde ilerler. Yüz kasları kişilerde karakteristik mimik hareketleri oluşturmak için standart bir yapı oluşturur. Yüz yapısında ciltaltı dokusu vücudun diğer bölümlerine göre çok incedir. Kas devamlı aynı mimikleri yapıyorsa kasların çekme birleşimlerinde oluklar oluşur. Bu kaslar yaşlanmayla tonus kaybettikçe bu oluklar belirginleşir. Cilt o bölgelerde kıvrım yaptıktan sonra dış etkenler ve güneş etkisiyle ciltte kalıcı çizgilenme meydana gelir. Bu durum bir hastalık olarak kabul edilebilir ve nasıl genizeti ameliyatıyla önlem alınıyorsa bunda da oluşmadan Botox, hyaluronik asit kullanılarak ilgili doktor tarafından önlemi alınmalıdır.
(Not: Yazılar aracılığıyla verilen bilgiler genel mahiyettedir. Muayeneyi yapan Doktorunuz tavsiyesi önceliklidir)
Bir Yorum Yazın