Burun fonksiyonel yaklaşımları konusunu herkesin umursaması gerekir. Best ent doctor in istanbul Sinusitis Treatment in Istanbul has this empathy
Burada yer alan yazı sadece bilgi verme amacı taşır. Her hasta farklı genetik ve evrimsel yapı içerir. Bu nedenle fiziksel muayene tanı amacıyla kullanılabilecek en geçerli yöntemdir. Doktorunuzla konsülte ederken yardımcı olabilmesi amacıyla bazı tecrübeye ve literatür bilgilerine dayanan konuların tartışılmasında fayda vardır. Burun ve sinüs hastalıkları ile ilgili ayrıntı için ilgili sayfaya bu linkten ulaşabilirsiniz.

Sinüsler ve burun histolojik olarak aynı mukozayla örtülü yapılardır. Bu nedenle ikisi tek bir organ olarak kabul edilir. Burunda olan bir olay sinüsleri veya sinüslerdeki bozukluklar burnu direkt olarak ilgilendirebilir. Sinüslerin kapalı ve küçük kanallarla burna bağlanıyor olması onu bazı hastalıklara daha açık hale getirir.

Sinüs hastalıklarının birçoğunun temeli bebeklik ve çocukluk çağında atılır. Yenidoğanda kafatası kemikleri hamur kıvamında ve şekillendirilebilecek derecede yumuşaktır. Doğuştan geniz eti burun çıkışında daralmaya neden oluyorsa Bernoulli¹ prensibine göre burun içi ve sinüs siteminin basınçları etkilenir. Nefes almaya çalışan bebek zorlu inspiryum sırasında, burun cıdarlarına ve etmoid sinüslere normalden fazla negatif basınç uygularlar. Kronik dönemde bu bulla etmoidalis denilen ve kilit noktada bulunan sinüsün aşırı büyümesine, orta konkanın kemiğinin balonlaşmasına neden olabilir. Bu olay bazı insanlarda sinüs drenajı ve aerasyonunun bozulmasını açıklayacak bilimsel temele sahiptir. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda geçmeyen geniz eti olguları ciddiye alınmalı ve hasar oluşturması engellenmelidir. Bu amaçla bazen kronik obstruksiyon varsa geniz etinin komplikasyon yaratmadan önce alınması gerekli bir durumdur. Bu yaş sınırı tecrübelere göre 2,5 ve sonrasıdır.

Geniz eti ameliyatı olmayan veya nazal aerodinamiği iyi olmayan insanlarda yaş ilerledikçe bunun yapılarının anatomisi bozulmaya devam eder. Bu kısır döngüdür ve kronik enfeksiyon dar olan drenaj kanallarını daha çok bozabilir. Zamanla buna maksilla kemiğinin de katılmasıyla "geniz-eti yüzü" olarak bilinen yüz yapısı bozuklukları ve diş gelişiminde çarpıklıklar eklenme ihtimali çok yüksektir.

Sinüsler günde 2 litre kadar mukus adı verilen bir sıvı üretir. Bu sıvı hep aynı yolları izleyerek burun içerisine ulaşır. Mukusun taşınması mukosilier sistem olarak bilinen mikroskopik tüysü yapının kamçı etkisiyle gerçekleşir. Mukus burnun mekanik temizliği, havanın süzülmesi, ısıtılması ve mikroptan arındırılması gibi görevlere yardımcı olur. Bu sistemi devamlı akan bir dere gibi örneklendirerek anlatmak daha açıklayıcı olacaktır. Dere akarsu olduğu için pislik tutmaz. Burun sinüs arasındaki bağlantı kanallarının iyi çalışmıyor olması bu derenin önüne set çekilmesi demektir. Barajlarda olduğu gibi arkasında bir göl oluşur ve göl içerisi daha pis ve bataklık şeklinde olabilir. Bu durum sinüzitte de aynıdır.

Buradan yola çıkarsak kronik sinüzitin tedavisi akışı engelleyen ve kanalları daraltan problemin yok edilmesidir. Bu amaca ulaştıktan sonra vücut normal dinamiğiyle sinüste hastalık yapan mikrop vb. oluşumları doğal yollarla temizleyecektir. Bu ameliyatın adı FESS yani fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisidir. Amaç bozulmuş fonksiyonu yerine getirmektir.

Burun orta kısmında septum adı verilen ve burun deliklerini ayıran bir perde vardır. Bu yapı birçok nedenden etkilenerek çeşitli eğilmeler gösterebilir. Eğer nazal dinamiği bozacak derecede eğriyse veya sinüslerin önünde drenajı bozacak şekildeyse düzeltilmelidir. Septoplasti ameliyatında amaç agresif davranarak tümünü ortadan kaldırmak değildir. Şunu unutmamak gerekir burun ve sinüs ameliyatları dokuları maksimum derecede koruyarak en az kesi ve doku çıkaracak şekilde, maksimum fonksiyon kazandırma operasyonudur. Unutmayın ki gereksiz yere fazladan çıkarılıp atılan doku o bölgede fonksiyon kaybı ve kalıcı hasara neden olur. Bunu örneklendirirsek burun da böbrek gibi fonksiyon gören bir organdır. Siz ameliyat olurken glomerüllerinizin gereksiz yere atılmasına razı olmak ister misiniz?

 

 

¹Bernoulli prensibi: Borunun orta kısmı uçlarına oranla daha darsa hava bu borudan geçerken dar kısma geldiğinde sürati artar ve basıncı azalır. Dar kısımdan geniş kısma geçtiği zaman sürati azalır ve basıncı yükselir. Buna göre sabit havanın hızının basınçla çarpımı sabittir.

Slide 1
📌 Newborn to Age 5
Adenoid ☞Fast air☞(-)pressure

Burun fonksiyonel yaklaşımları & Sinusitis Treatment in Istanbul

Slide 2
(-) pressure ☞maxillar deformity☞enlarged sinus
📌 Newborn to Age 14
Slide 3
Blocked nose☞Sinusitis☞Asthma
📌 Adulthood
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

 

Bu Sayfayı Tek Tuşla Paylaşabilirsiniz