Baş ve boyun benign ve malign oluşumlarında erken tanı çok önemlidir. Özellikle sigara ve/veya alkol kullananlarda periyodik muayene ve gerekirse görüntüleme yöntemleriyle tarama yapılmalıdır. Aşağıdaki bulgular varsa önemsenmesi gerekebilir.
- Ses kısıklığı
- Kilo kaybı
- Ağız kokusu
- Burun kanaması
- Boyunda şişlikler
- Ellerde titreme
• Bademcik ve Geniz eti: Baş boyun bölgesinde en sık gördüğümüz ve ameliyat gerektiren benign tümörlerdir. EBV veya HPV virüs denilen bu organları hedef alan bazı virüsler nadir de olsa geniz kanseri ve bademcik kanseri yapma potansiyeli taşırlar. EBV virüs enfeksiyonu halk arasında öpüşme hastalığı olarak bilinir. HPV virüs genel olarak tüm mukozal yüzeyler için tehdittir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Özellikle geniz bölgesinde erişkin yaşta geçmeyen genizeti varsa fleksible endoskopi ile gözlenmeli ve gerekiyorsa biyopsi yapılmalıdır.
• Çene altı veya yanakta kitleler: Çoğunlukla iyi huylu tükrük bezi tümörleşmelerinde görülür. Çene altında bulunan tükrük bezi kitleleri çıkartılırken daha az, yanak kitleleri çıkarılırken daha fazla yüz felci olma riski taşır. Buralarda olan tümörleşmeler uzun süre kalması durumunda bazı tiplerin kansere dönüşme riski vardır. Bu nedenle birçoğunun çıkarılması gerekebilir.
• Ses Teli ve Hava Yolu Problemleri: Özellikle sigara içenlerin sorunudur. Hava kirliliği, alkol de sebepler arasındadır. Ses tellerinde nodül ve polip en sık görülen iyi hutlu tümörlerdir. Özellikle nodül sesini iyi kullanmayan insanlarda sık görülür ve tekrarlama eğilimi taşır. Özellikle tekrarlayan ses kısıklığı ve nodül hastalarında ses terapisi yani şan eğitimi ile tekrarlar önlenebilir. Bu bölgenin kanserlerinde ise en önemlisi erken tanıdır. Erken tanı koyulan vakalarda kalıcı hava yolu deliği kalmadan tedavi edebilime şansı artar.
Not: Burada okuduklarınız bilgilendirme amaçlıdır. Doktorunuzun tavsiyeleri esastır.